Olu aizvietošana receptēs

 

Kas bija pirmais – linsēklas, banāns vai akvafaba?

Lai gan augu valsts produktu vidū nav 1:1 olas aizstājēja visām virtuves situācijām, ir daudz dažādu variantu olu aizvietošanai, atliek tikai izvēlēties receptei piemērotāko. Šajā sarakstā apvienoti biežāk izmantotie vegāniskie olu aizvietotāji, ar kuriem var pagatavot gandrīz visu, kas “olīgs”, sākot ar majonēzi un beidzot ar bezē kūkām. Runājot par kūku un pankūku cepšanu – ir mīklas, kas teju maģiski turēsies kopā pat tad, ja olas tajās nemaz necentīsies aizvietot, un ir tādas, kurās olas var veiksmīgi aizstāt ar augu valsts produktiem. Konditoreja gan ir viena no virtuves jomām, kur vajadzētu precīzi sekot receptēm, tāpēc, cepot vegāniskas kūkas un smalkmaizītes, vismaz sākotnēji ieteicams patrenēties ar receptēm, kas jau ir vegāniskas, nevis uzreiz sākt ar klasisko recepšu veganizēšanu. Bet tad gan – eskperimentējiet, veganizējiet un dalieties savos atklājumos ar citiem, lai šis saraksts top vēl garāks un pārsteidzošāks.

Banāni (nogatavināti)

· ¼ gl. ar dakšiņu saspaidīta banāna = 1 ola
· pankūkas, mafini, banānmaize, kēksi

Ābolu, ķirbju vai saldā kartupeļa biezenis

· ¼ glāze = 1 ola
· pankūkas, mafini, kēksi

Cepamais pulveris, ūdens un eļļa

· 2 tējk. cepamā pulvera + 2 ēd.k. ūdens + 1 tējk. neitrālas garšas eļļas = 1 ola
· pankūkas, kēksi, cepumi, mafini, kūkas

Linsēklu “ola”

· 1 ēd.k. maltu linsēklu + 3 ēd.k. ūdens, 5 min. uzbriedina = 1 ola
· labāk izmantot svaigi maltas linsēklas
· ja nevēlas, lai linsēklas iekrāso ēdienu, izmanto zelta linsēklas
· pankūkas, cepumi, mafini, kēksi, burgeru plācenīši

Linsēklu “olas baltums” (vārītu linsēklu želeja)

· 3 ēd.k. = 1 ola
· ja nevēlas, lai linsēklas iekrāso ēdienu, izmanto zelta linsēklas
· bezē, pudiņi, musi, “omletes”

Akvafaba (turku zirņu vai citu pākšaugu konservēšanas vai reducēts vārīšanas šķidrums)

· ¼ gl. akvafabas = 1 ola
· olu baltuma aizstājējs, bezē, musi, kūku krēmi, zefīri, pudiņi, pankūkas, cepumi, kēksi, “omletes”, majonēze

Čia sēklas

· 1 ēd.k. maltu linsēklu + 3 ēd.k. ūdens, 5 min. uzbriedina = 1 ola
· pankūkas, cepumi, mafini, kēksi

Gāzēts ūdens

· ¼ gl. gāzēta ūdens = 1 ola
· kēksi, mafini, kūkas

Turku zirņu milti

· ¼ gl. turku zirņu miltu + ¼ gl. ūdens = 1 ola
· pankūkas, cepumi, kūkas, maizītes , “omlete”, panējums, plācenīši

Tofu (zīda)

· ¼ glāze zīda tofu = 1 ola
· kūkas, mafini, cepumi, saldējums, pudiņi, “siera” kūkas, krēmi, majonēze

Tofu

· daudzums: pēc vajadzības
· “omlete”, skrambls, tartes, pīrāgi, “olu” salāti

Kukurūzas, tapiokas ciete

· 1 ēd.k. cietes + 3 ēd.k. ūdens = 1 ola
· pankūkas, kēksi, mafini, mērces, pudiņi, kūku krēmi, saldējums, majonēze, panējums

Augu piena jogurts

· ¼ gl. jogurta = 1 ola
· pankūkas, mafini, kēksi, mērces

Avokado

· daudzums: pēc vajadzības
· avokado + kala namak sāls – “olu” salāti/maizītes/smēriņi

Sojas piens

· daudzums: pēc vajadzības
· majonēze, panējums, pīrādziņu, maizīšu apsmērēšanai (kopā ar kļavu vai agaves sīrupu un/vai kukurūzas cieti)

Kurkuma

· daudzums: neliela šķipsniņa
· dzeltenai krāsai

Lobītas ķirbju sēklas

· daudzums: pēc vajadzības
· skrambls jeb kultenis

Veikalā nopērkamie olu aizvietotāji

· konditorejas izstrādājumiem
· “olu” ēdienieniem (“omlešu” un “olu kulteņu” maisījumi)

Kala namak sāls

· daudzums: pēc garšas
· olu garšai un smaržai
· vēlams pievienot gatavošanas beigās
· “omlete”, “olu” salāti, avokado “olu” maizītes, majonēze

Te būs dažas receptes, kurās tradicionāli tiktu izmantotas olas:

TURKU ZIRŅU MILTU OMLETE

TOFU SKRAMBLS (KULTENIS) AR ZAĻUMIEM

ĶIRBJU PANKŪKAS AR RUDENS SVĒTKU GARŠVIELĀM

RABARBERMAIZE

 

Piezīmes:

Šo rakstu pirms kāda laiciņa sagatavoju publicēšanai Bērni vegāni. Tas ir vērtīgs informācijas resurss visiem, kas audzina vai plāno audzināt bērnus vegānus, kā arī tiem, kas vēlas uzzināt vairāk par ģimenēm, kas izvēlējušās vegānisku dzīvesveidu. No sirds iesaku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *