Olu aizvietošana receptēs
Kas bija pirmais – linsēklas, banāns vai akvafaba?
Lai gan augu valsts produktu vidū nav 1:1 olas aizstājēja visām virtuves situācijām, ir daudz dažādu variantu olu aizvietošanai, atliek tikai izvēlēties receptei piemērotāko. Šajā sarakstā apvienoti biežāk izmantotie vegāniskie olu aizvietotāji, ar kuriem var pagatavot gandrīz visu, kas “olīgs”, sākot ar majonēzi un beidzot ar bezē kūkām. Runājot par kūku un pankūku cepšanu – ir mīklas, kas teju maģiski turēsies kopā pat tad, ja olas tajās nemaz necentīsies aizvietot, un ir tādas, kurās olas var veiksmīgi aizstāt ar augu valsts produktiem. Konditoreja gan ir viena no virtuves jomām, kur vajadzētu precīzi sekot receptēm, tāpēc, cepot vegāniskas kūkas un smalkmaizītes, vismaz sākotnēji ieteicams patrenēties ar receptēm, kas jau ir vegāniskas, nevis uzreiz sākt ar klasisko recepšu veganizēšanu. Bet tad gan – eskperimentējiet, veganizējiet un dalieties savos atklājumos ar citiem, lai šis saraksts top vēl garāks un pārsteidzošāks.
Banāni (nogatavināti)
· ¼ gl. ar dakšiņu saspaidīta banāna = 1 ola
· pankūkas, mafini, banānmaize, kēksi
Ābolu, ķirbju vai saldā kartupeļa biezenis
· ¼ glāze = 1 ola
· pankūkas, mafini, kēksi
Cepamais pulveris, ūdens un eļļa
· 2 tējk. cepamā pulvera + 2 ēd.k. ūdens + 1 tējk. neitrālas garšas eļļas = 1 ola
· pankūkas, kēksi, cepumi, mafini, kūkas
Linsēklu “ola”
· 1 ēd.k. maltu linsēklu + 3 ēd.k. ūdens, 5 min. uzbriedina = 1 ola
· labāk izmantot svaigi maltas linsēklas
· ja nevēlas, lai linsēklas iekrāso ēdienu, izmanto zelta linsēklas
· pankūkas, cepumi, mafini, kēksi, burgeru plācenīši
Linsēklu “olas baltums” (vārītu linsēklu želeja)
· 3 ēd.k. = 1 ola
· ja nevēlas, lai linsēklas iekrāso ēdienu, izmanto zelta linsēklas
· bezē, pudiņi, musi, “omletes”
Akvafaba (turku zirņu vai citu pākšaugu konservēšanas vai reducēts vārīšanas šķidrums)
· ¼ gl. akvafabas = 1 ola
· olu baltuma aizstājējs, bezē, musi, kūku krēmi, zefīri, pudiņi, pankūkas, cepumi, kēksi, “omletes”, majonēze
Čia sēklas
· 1 ēd.k. maltu linsēklu + 3 ēd.k. ūdens, 5 min. uzbriedina = 1 ola
· pankūkas, cepumi, mafini, kēksi
Gāzēts ūdens
· ¼ gl. gāzēta ūdens = 1 ola
· kēksi, mafini, kūkas
Turku zirņu milti
· ¼ gl. turku zirņu miltu + ¼ gl. ūdens = 1 ola
· pankūkas, cepumi, kūkas, maizītes , “omlete”, panējums, plācenīši
Tofu (zīda)
· ¼ glāze zīda tofu = 1 ola
· kūkas, mafini, cepumi, saldējums, pudiņi, “siera” kūkas, krēmi, majonēze
Tofu
· daudzums: pēc vajadzības
· “omlete”, skrambls, tartes, pīrāgi, “olu” salāti
Kukurūzas, tapiokas ciete
· 1 ēd.k. cietes + 3 ēd.k. ūdens = 1 ola
· pankūkas, kēksi, mafini, mērces, pudiņi, kūku krēmi, saldējums, majonēze, panējums
Augu piena jogurts
· ¼ gl. jogurta = 1 ola
· pankūkas, mafini, kēksi, mērces
Avokado
· daudzums: pēc vajadzības
· avokado + kala namak sāls – “olu” salāti/maizītes/smēriņi
Sojas piens
· daudzums: pēc vajadzības
· majonēze, panējums, pīrādziņu, maizīšu apsmērēšanai (kopā ar kļavu vai agaves sīrupu un/vai kukurūzas cieti)
Kurkuma
· daudzums: neliela šķipsniņa
· dzeltenai krāsai
Lobītas ķirbju sēklas
· daudzums: pēc vajadzības
· skrambls jeb kultenis
Veikalā nopērkamie olu aizvietotāji
· konditorejas izstrādājumiem
· “olu” ēdienieniem (“omlešu” un “olu kulteņu” maisījumi)
Kala namak sāls
· daudzums: pēc garšas
· olu garšai un smaržai
· vēlams pievienot gatavošanas beigās
· “omlete”, “olu” salāti, avokado “olu” maizītes, majonēze
Te būs dažas receptes, kurās tradicionāli tiktu izmantotas olas:
Piezīmes:
Šo rakstu pirms kāda laiciņa sagatavoju publicēšanai Bērni vegāni. Tas ir vērtīgs informācijas resurss visiem, kas audzina vai plāno audzināt bērnus vegānus, kā arī tiem, kas vēlas uzzināt vairāk par ģimenēm, kas izvēlējušās vegānisku dzīvesveidu. No sirds iesaku.