Brokoļu-tofu voks maizītēm un citām uzkodām
Man ļoti garšo brokoļi, tāpēc nepārtraukti mēģinu tos iekombinēt dažādos ēdienos, un šodien tās ir voka maizītes. Kāpēc nosaukumā voks? Jo cepu dārzeņus un tofu tieši tā, kā tos ceptu vok ēdieniem – labi uzkarsētā pannā, augstā temperatūrā un neilgu brīdi. Tā dārzeņi (jo īpaši brokoļi) ir koši, sulīgi un gatavi, taču joprojām mazliet kraukšķīgi. Arī garšaugi un piedevas tās pašas, kas klasiskajā vokā – ingvers, čili, ķiploks, lociņš un sojas mērce.
Šo brokoļu ēdienu, protams, var izmantot arī citām uzkodām, piemēram, pildīt mini salātlapās vai ietīt rīspapīrā. Var piemest salātu bļodai vai garšīgam buljonam un uzvārīt zupu vai pievienot mērci un nūdeles un tikt pie garšīgām pusdienām. Redz, cik brokolis daudzveidīgs, un tieši tāpēc man tas tik ļoti patīk.
Vajadzīgs (2 maizītēm):
- 150 g brokoļa (kādas 2-3 palielas ziedkopas)
- 50 g sarkanās paprikas (apmēram 1/5 daļa vidējas paprikas)
- 70 g cietā tofu (es izmantoju Sojalita zaļumu tofu, kas nopērkams Rimi)
- 10 g invera saknes
- 1 ķiploka daiviņa
- 1/2 tējk. čili pārslu
- 2 tējk. sojas mērces
- 1 lociņš
- Rapšu, sezama vai vīnogu kauliņu eļļa cepšanai
- 2 lielas maizes šķēles (es izmantoju fokačas maizīti no lielveikala)
- Mērcei: 1 ēd.k. tahini + 1 ēd.k sojas mērces + 1 tējk. ūdens
Gatavo:
- Brokoļus sagriež mazās ziedkopiņās, kātus nomizo un smalki sakāpā.
- Papriku sagriež mazos gabaliņos, tofu apmēram 0,5 cm platās strēmelītēs un tad – kubiciņos.
- Ingveru nomizo un sagriež plānās strēmelītēs un tad mazos gabaliņos, ķiploku un lociņus smalki sakapā.
- Uzkarsē pannā eļļu. Pievieno ingveru, brokoļa gabaliņus un tofu.
- Cep augstā temperatūrā, pa brīdim apmaisot un pieskatot, lai nepiedeg, līdz tofu apbrūnējis un brokolis kļuvis koši zaļš, vietām nedaudz apbrūnējis.
- Pievieno papriku, čili, ķiploku, lociņus, sojas mērci un pacep vēl kādu minūti, nepārtraukti maisot.
- Maizīti apgrauzdē uz pannas.
- Samaisa visas mērces sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīgas konsistences mērce.
- Maizītei plānā kārtiņā uzsmērē tahini mērci un uzliek brokoļu-tofu voku.
- Ja vēlas, pārkaisa ar kinzu. Ēd karstas.
Piezīmes:
*Tahini ir sezama sēklu pasta. Var pagatavot mājās, taču tad tā neizdosies tik krēmīga un garšīga, turklāt blenderim tāds darbiņš var būt par grūtu, tāpēc visbiežāk pērku veikalā.
*Ja gatavo lielāku porciju par receptē norādīto, iesaku brokoļus un tofu apcept atsevišķi, lai tie pannā nesautējas bet ātri izcepas.
*Kā jau minēju, brokoļi un tofu labi iederēsies mini salātlapās un rīspapīra rullīšos. Ja pasniedz tos šādā viedā, iesaku tahini mērci pagatavot nedaudz vairāk un izmantot uzkodu iemērkšanai.