Pildītas plānās pankūkas

 

 

Man allaž šķitis, ka pildītās pankūkas jāēd svētkos, ciemos un / vai brīvdienās, tāpēc šodien aicinu tevi ciemos uz pankūku ēšanas svētkiem savā verandā.
Verandās pieklājas risināt sirsnīgas un atklātas sarunas, tāpēc jāatzīstas, ka es joprojām nespēju pierakstīt savu ideālo plāno pankūku recepti. Kopš bērnībā iemācījos gatavot pankūku mīklu, visu daru pēc sajūtas (pieņemu, ka tāpat kā visi vai vismaz daudzi). Tā nu šodien, mēģinot šo sajūtu pierakstīt, pagatavoju vairākas pankūku mīklas ar dažādu miltu un sojas piena / ūdens daudzumu un izvēlējos labāko no variantiem, tomēr tāpat ir palikusi vieta uzlabojumiem. Tad nu, gatavojot šo recepti, liec lietā savu pankūku izjūtu un, ja šķiet, ka mīkla ir nedaudz par šķidru vai biezu, pamazām pievieno vēl nedaudz šķidruma vai miltu. Un, ja tev ir izkopta sava ideālā recepte, neturi pankūku zem pūra un padalies, lūdzu.

 

 

PLĀNĀS PANKŪKAS (2 personām)

Vajadzīgs:

  • 1 glāze (apmēram 150 g) miltu
  • 1 ½ glāzes parastā sojas piena
  • 2 linsēklu “olas” – 2 ēd.k. samaltu zelta linsēklu + 5 ēd.k. ūdens
  • 1/4 tējk. sāls
  • 1/4 tējk. cukura
  • Rapšu vai vīnogu kauliņu eļļa cepšanai

Gatavo:

  • Gatavo linsēklu “olas” (flax egg): iesijā bļodiņā maltās linsēklas, pielej ūdeni, rūpīgi samaisa un noliek maliņā sabiezēt apmēram piecas minūtes.
  • Citā bļodā iesijā daļu miltu, pieber sāli un cukuru, pievieno daļu sojas pienu un rūpīgi izmaisa, lai neveidotos kunkuļi.
  • Mīklai pievieno linsēklu un ūdens maisījumu, rūpīgi izmaisa un turpina pievienot miltus un sojas pienu, līdz iegūta vēlamās konsistences mīkla.
  • Kārtīgi uzkarsē nedaudz ieeļļotu pannu un zemā temperatūrā no cep pankūkas, līdz tās kļūst maigi zeltainas no abām pusēm.

 

SOJAS PILDĪJUMS

  • 100 g sojas granulu + 500 ml ūdens + 1/2-1 tējk. sāls
  • 1/2 smalki sakapāta sīpola (apcepšanai)
  • 1/2 smalki sakapāta sīpola (necepšanai)
  • 2 daiviņas ķiploka, izspiestas caur spiedi vai smalki sakapātas
  • 1 neliels burkāns (apmēram 50 g), sarīvēts uz rupjās rīves
  • 1/3 daļa neliela cukīni (apmēram 100 g), sarīvēta uz rupjās rīves
  • 3-4 tējk. sojas mērces
  • 1/2 tējk. kūpinātās paprikas pulvera
  • 1/2 tējk. koriandra sēklu, samaltu (apmēram 1 tējk. malta koriandra)
  • 1/2 tējk. kumīna sēklu, samaltu (apmēram 1 tējk. malta kumīna)
  • 1/2 tējk. oregano
  • 1/4-1/2 tējk. sāls (pēc garšas)
  • 1 ēd.k. tomātu mērces
  • 1/2 tējk. svaigi maltu melno piparu

Gatavo:

  • Sagatavo soju: katliņā ieber sojas granulas un sāli, pārlej ar verdošu ūdeni un uzliek vāciņu. Atstāj uzbriest 15 minūtes.
  • Kamēr soja briest, uzkarsētā pannā vidējā temperatūrā apcep sīpolu, līdz tas kļuvis caurspīdīgs.
  • Pievieno ķiploku un vidējā temperatūrā apcep, līdz tas sāk smaržot.
  • Pieber koriandru un kumīnu samaisa un ļauj dažas sekundes pacepties.
  • Pievieno sarīvēto burkānu un cep, līdz tas kļuvis mīkstāks.
  • Nokāš sojas granulas caur sietiņu un rūpīgi nospiež visu lieko ūdeni.
  • Liek pannā cepties soju, pievieno raudeni un sojas mērci. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz eļļas.
  • Sojas granulas cep, pa brīdim apmaisot un neļaujot piedegt, līdz ūdens iztvaikojis un tās kļuvušas sausākas un apbrūnējušas.
  • Pievieno sarīvēto cukīni un cep, līdz tas kļūst mīkstāks un caurspīdīgāks.
  • Pievieno kūpināto papriku, svaigo sīpolu un svaigi maltos piparus, rūpīgi samaisa.
  • Pildījums gatavs.

PILDĪTĀS PANKŪKAS

  • Pankūkā liek apmēram 3 ēdamkarotes pildījuma un saloka kabatiņu.
  • Kabatiņu apcep karstā eļļa no abām pusēm, līdz tā kļūst zeltaina.
  • Ēd ar kādu mērcīti, riekstu vai sēklu krējumu, bezpiedevu jogurtu (ir tādi sojas jogurti, kas garšo ļoti līdzīgi skābajam krējumam), vai, piemēram, šo majonēzi. Man šodien beidzās gatavošanas spēki un piedevās bija vienkārši saspaidīts avokado ar citrona sulu, arī labi.

Piezīmes:

* Zelta linsēklu vietā, protams, var izmantot klasiskās, taču zelta būs nemanāmākas kā pēc krāsas, tā garšas.
* Cukīni vietā reizēm izmantoju mazos gabaliņos sagrieztu, sojas mērcē apceptu baklažānu.
* Ja šķiet, ka sojas pildījums ir par sausu, var pievienot nedaudz kokosriekstu eļļas, kāda augu krējuma vai majonēzes.
* Šo sojas pildījumu var izmantot, lai gatavotu arī citus ēdienus, piemēram, kāpostu tīteņus, flotes makaronus, pīrādziņus, karstmaizes utt.

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *