Tofu karstmaizītes ar skābiem kāpostiem un kraukšķīgo čili eļļu
Sveiciens Pasaules vegānisma dienā! Man šķiet, ka svētkos vajag dāvanas, tāpēc esmu tādu sarūpējusi – tā ir manu mīļāko brīvdienu brokastu maizīšu recepte. Šīs maizītes gatavoju jau vairākus gadus, bet līdz šim neesmu dalījusies ar recepti, jo… es nezinu, kāpēc. Mums garšo, ciemiņiem garšo un man šķiet, ka arī tev garšos.
Kas padara šīs maizītes tik īpašas? Pirmkārt jau kraukšķīgā čili eļļa (chilli crisp).
Kraukšķīgā čili eļļa nāk no ķīniešu virtuves – tie ir kraukšķīgi sacepti sīpoli, ķiploki, čili un citas piedevas eļļā. To var gatavot pats, bet var arī nopirkt gatavu. Es izmantoju Lao Gan Ma, kas, starp citu, ir arī pasaulē populārākā čili eļļa. Tā der klāt pie visa, sākot ar rīsiem, nūdelēm, stir-fry ēdieniem, dārzeņiem, pelmeņiem, tofu, salātiem un beidzot ar saldējumu. Jā, tieši tā – ar saldējumu. Visu, kam pieskaras šī čili eļļa, tā padara par kārtu garšīgāku un īpašāku. Un tā tas notiek arī ar šīm maizītēm.
Šīs maizītes ir īpašas arī tāpēc, ka tajās satiekas mūsu rupjmaizīte un skābie kāposti. Šie ir produkti, ar kuriem es patiesi lepojos. Mums ir ļoti, ļoti laba rupjmaize un mēs joprojām protam patiešām skābēt, nevis marinēt kāpostus. Mūsu rupjmaize ir salda, bagātīga, smaga un ar jūtamu fermentācijas neparasto garšu. Un skābie kāposti ir tik daudzveidīgs, garšīgs produkts, ka tos noteikti nevajag taupīt tikai štovēšanai un zupām.
Un vēl – ja man kaut kas gatavošanā šķiet nebeidzami pārsteidzošs, tad tas ir tas, ka tradicionāli produkti no dažādām pasaules malām var satikties un derēt kopā tā, it kā tas tā būtu bijis paredzēts jau sen. Arī tas ir kaut kas īpašs. Nu re, trīs lietas labas lietas, ar to arī pietiks.
Labu apetīti un priecīgus svētkus!
VAJADZĪGS (2 maizītēm):
- 2 rupjmaizes šķēlītes (es izmantoju rudzu maizi “Ķelmēni”)
- 3-4 ēd.k. kraukšķīgās čili eļļas (Lao Gan Ma)
- 60 g augu siera, sagriezta šķēlēs
- 60 g skābētu kāpostu (pēc izvēles)*
- 150 g stingrā tofu, sagriezta 8 šķēlēs
- 1 tējk. sojas mērces
- 1 lociņš, smalki sakapāts, baltā un zaļā daļa atsevišķi
- Eļļa cepšanai
GATAVO:
- Uzkarsētā eļļā apcep tofu šķēlītes zeltaini brūnas no vienas puses. Otru pusi necep.
- Uz maizes šķēles liek kraukšķīgo čili eļļu, skābos kāpostus, augu sieru un tofu ar apcepto pusi uz leju.
- Pannā ielej vēl nedaudz eļļas un iekaisa lociņu balto daļu.
- Maizītes uzmanīgi liek pannā ar tofu uz leju, uzliek vāku un nelielā temperatūrā cep, līdz augu siers izkusis.
- Ielej pannā sojas mērci un groza pannu tā, lai sojas mērce pārklātu visus tofu gabaliņus.
- Maizīti apgriež otrādi un minūti pasilda. Pārkaisa ar lociņiem un pasniedz.
Piezīmes:
- Ja ir grūti salikto maizīti apgriezt un ielikt pannā, var izmantot šādu triku – salikt pannā tofu šķēlītes cieši blakus vienu otrai (4 + 4), tām pāri likt augu siera šķēlītes, skābos kāpostus un tad ar čili eļļu apziestu maizes šķēli, ar apziesto pusi uz leju. Tālāk gatavo tāpat, kā receptē minēts.
- Maizītes ļoti labi garšo arī bez skābajiem kāpostiem. Ja gatavo bez tiem, var pievienot nedaudz vairāk sojas mērces.
- Man ļoti patīk izmantot skābos kāpostus tiem neierastās kombinācijās, tāpēc visbiežāk pērku un gatavoju skābos kāpostus bez ķimenēm – tad tie ir daudzveidīgāk izmantojami.
- Lao Gan Ma čili eļļu var iegādāties Cesars.lv un Asian Alley (gan e-veikalā, gan veikalā Rīgā).