Humoss ar sēnēm, čili un karamelizētiem puraviem

 

Vai šogad vispār bija sēnes? Es nopietni jautāju, jo pati savām rokām un nažiem nevienu pašu sēni no sūnām šoruden neesmu izcēlusi. Zinu, ka sēņu trūkums bija tik nopietns, ka pat apdraudēja Dabas muzeja ikgadējo sēņu izstādi. Par spīti tam, es diviem žurnāliem sagatavoju receptes ar, mh, protams, sēnēm. To, ka sēņu nebūs, es gan tobrīd vēl nezināju, toties zināju teicienu par visu sēņu nelikšanu vienā groziņā, un gan jau tieši tāpēc saliku visas sēnes visās receptēs.

Bet tas galīgi nekas, jo visas šīs receptes ir piemērotas arī ļoti sērīgam sēņu gadam – tām der gandrīz jebkuras sēnes. Nu, tiešām jebkuras, kas piemērotas cepšanai. Der arī visparastākie veikala šampinjoni, bet, protams, ideāli, ja tos var papildināt ar kādu meža sēni, kaut vai saldētu. Lieliski derēs arī kaltētas sēnes (tās gan pirms tam jāizmērcē), arī kaltētu sēņu pulveris garšas uzlabošanai derēs. Tāpat iesaku izmēģināt arī neparastākās lielveikala sēnes – eringi, šimeji, šitake vai austersēnes, šī būs laba iespēja iepazīties.

Žurnāli jau izdoti un izlasīti, tāpēc tagad varu receptes publicēt arī šeit. Te būs pirmā sēņu recepte – humoss ar sēnēm, puraviem un čili.

Vajadzīgs:

HUMOSS:

  • 400 g vārītu vai konservētu turku zirņu
  • 3 ēd.k. tahini
  • 3 ēd.k. olīveļļas
  • 5 ēd.k. citrona sulas
  • 1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploku spiedi
  • 3-5 ēd.k. ļoti auksta ūdens vai daži ledus gabaliņi

SĒNES UN PURAVS:

  • 3 ēd.k. olīveļļas
  • 1/2 purava, sagriezta ripiņās un kārtīgi noskalota
  • 1 sarkanais čili, sagriezts plānās ripiņās (izņem sēklas, ja vēlas samazināt asumu)
  • 1 ķiploka daiviņa, sagriezta plānās šķēlītēs
  • 300 g cepšanai piemērotu sēņu
  • 1 ēd.k. sojas mērces
  • 1 tējk. kļavu sīrupa
  • 2 ēd.k. citrona sulas
  • Sāls
  • Pasniegšanai: uzsildītas plakanmaizītes vai grauzdētas bagetes vai čabatas šķēlītes

Gatavo:

  • Gatavo humosu. Liek visas sastāvdaļas blenderī un blendē, līdz iegūta viendabīga masa. Ja nepieciešams, var pievienot vairāk auksta ūdens vai ledus.
  • Pannā uzkarsē olīveļļu un vidējā temperatūrā, regulāri apmaisot, apcep puravus, čili un ķiploku, līdz puravi un ķiploki kļūst zeltaini. Izņem tos no pannas, atstājot pannā tikai eļļu.
  • Liek pannā sēnes, pārkaisa ar šķipsniņu sāls un cep, līdz sēnes zeltainas. Pievieno sojas mērci, kļavu sīrupu, citrona sulu, apmaisa un cep vēl minūti. Samaisa ar puraviem, čili un ķiplokiem.
  • Lēzenā šķīvī liek humosu, veidojot vidū iedobi, kurā liek sēnes, puravus un čili. Pasniedz ar maizīti pēc izvēles.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *