Apdedzināti sparģeļi ar mandeļu skaidiņām, čili, ingveru un kraukšķīgiem ķiplokiem

 

Šogad pavasaris pienācis citādāks. Līdz ar ziņu par Mordoras iebrukumu Ukrainā laika atskaite un izjūta ir mainījusies; februāris un ziema, šķiet, bija vēl tikai vakar un vienlaikus – jau pirms trim gadiem. Tomēr gadalaiki joprojām nomaina viens otru un pavasaris ir klāt. Izliksimies, ka ir iespējama līgana pāreja no, manuprāt, absolūti obligātās atbalsta paušanas Ukrainai uz receptes aprakstu. Sparģeļi, tātad.

Sparģeļus var pagatavot visos iespējamajos veidos – blanšēt, tvaicēt, apcept olīveļļā, grilēt, cept krāsnī un, protams, ēst svaigus. Šoreiz gatavoju sparģeļus pannā, tos burtiski apsvilinot un pat nedaudz piededzinot, jo, citējot Jotamu Otolengi (Yottam Ottolenghi): “Krāsa ir garša”. Tā ir taisnība krāsnī ceptiem dārzeņiem, karamelizētiem sīpoliem, apsvilinātiem kāpostveidīgajiem un pat bērnībā karotēs vārītajiem cukurgailīšiem. Krāsa ir garša.

Principā recepte varētu beigties ar sparģeļu izcepšanu, jo sparģeļi ir garšīgi paši par sevi, bet, ja gribas pagatavot ko īpašāku, tos var papildināt ar piedevām – šoreiz grauzdētām mandeļu skaidiņām, olīveļļā apceptām plānu ķiploku šķēlītēm, kā arī čili un ingveru (cepta čili-ķiploka-ingvera piedevai iedvesmojos no Otolgengi humosa receptes, viens no labākajiem humosiem, ko esmu ēdusi, starp citu). Un klāt brīnišķīga, svaiga citronu-zaļumu mērce, kura pelnījusi atsevišķu ierakstu, jo tā piestāvēs ļoti daudziem pavasara un vasaras salātiem.

Sparģeļi

Vajadzīgs:

  • 500 g sparģeļu, cietie galiņi nogriezti
  • Nedaudz rapšu vai citas neitrālas eļļas cepšanai
  • Sāls
  • 2 ēd.k mandeļu skaidiņu
  • 1/4 gl. olīveļļas
  • 4 lielas ķiploka daiviņas, sagrieztas ļoti plānās šķēlēs, vēlams ar mandolīnu
  • Ingvera gabaliņš (apm. 3 cm garumā), sagriezts ļoti plānās, šaurās strēmelītēs
  • 1 vidēji ass sarkanais čili, sēklas izņemtas, sagriezts plānās šķēlēs
  •  ½ porcija citronu-zaļumu mērces

Gatavo:

  • Sausā pannā, vidēji zemā temperatūrā grauzdē mandeļu skaidiņas, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas.
  • Vidējā temperatūrā uzkarsē olīveļļu, tajā liek cepties čili, pēc pāris minūtēm pievieno ķiploku un ingveru. Cep vēl 2-3 minūtes, apmaisot un pieskatot, lai ķiploks nepiedeg. Kad ķiploks sāk mainīt krāsu, visu ņem ārā no pannas un liek uz dvielīša, lai notek eļļa.
  • Gatavo sparģeļus. Kārtīgi uzkarsē pannu bez eļļas (šeit nederēs pannas ar pārklājumiem, ko nevar karsēt augstā temperatūrā).
  • Liek pannā sparģeļus vienā kārtā, lai tie nepārklātos. Cep augstā temperatūrā, līdz abas puses apcepušās, pat nedaudz piededzinātas. Ja vēlas sparģeļus vienmērīgāk apdedzināt, tos var piespiest no virspuses ar, piemēram, mazāku pannu.
  • Kad sparģeļi apcepti no abām pusēm, pievieno dažus pilienus eļļas, šķipsnu sāls, ātri apmaisa un ņem nost no pannas.
  • Atkārto, līdz visi sparģeļi izcepti. Sparģeļus kārto šķīvī, pārslaka ar mērci un pārkaisa ar mandeļu skaidiņām, kraukšķīgajiem ķiplokiem, čili un ingveru.

Piezīmes:

*Sparģeļus pirms cepšanas sašķiro un cep pēc izmēriem – lielos ar lielajiem un mazos ar mazajiem, lai tie izceptos vienmērīgāk.

* Pannā palikušo eļļu uzglabā; tā ir aromātiska un garšīga, noderēs citu ēdienu gatavošanā.

 

Svaigā citronu-zaļumu mērce (bez eļļas)
Vajadzīgs:

  • 2 bio citroni
  • 20 g kinzas (var būt arī tikai kātiņi)
  • 10 g pētersīļu (var būt arī tikai kātiņi)
  • 2 tējk. Dižonas sinepju
  • 1 tējk. baltvīna etiķa
  • 1 tējk. ābolu etiķa
  • ½ tējk. brūnā cukura
  • ½ tējk. sāls
  • Šķipsna svaigi maltu melno piparu

Gatavo: 

  • Citroniem norīvē miziņu un izspiež sulu.
  • Zaļumus/zaļumu kātiņus liek piestā, pieber sāli, nedaudz citronu sulas un saberž pēc iespējas viendabīgā masā.
  • Bļodiņā liek visas mērces sastāvdaļas, pievieno piestā saberztos zaļumus un sakuļ ar putojamo slotiņu viendabīgā mērcē.

Piezīmes:
*Ja nav piestas, mērci var pagatavot blenderī.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *