Kartupeļu-sēņu pankūkas

 

 

Es zinu, ka savulaik esmu bijusi kartupeļu pankūku pūrists – tikai kartupeļi, sāls un basta. Bet visās attiecībās (vismaz Holivuda man tā saka) mēdz pienākt brīdis, kad terapeits iesaka ļauties eksperimentiem, lai tās nezaudētu asumu un noslēpumu. Mans asums ir nazis, mans noslēpums ir sēne. Šķita, ka nekas nevar noiet greizi – sēnes, kartupeļi, rozmarīns un timiāns ir sapņu kompānija. Un taisnība vien ir – saderība lieliska, pankūkas ideāli turas kopā, ir kraukšķīgas un smukas. Tu gaidi “bet”? Es arī, bet nav. Labas pankūkas.

 

Vajadzīgs (1-2 personām, atkarīgs no ēšanas spējām):

  • 1 portobello sēne (60 – 70 g), var izmantot arī citas sēnes
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 vidēja izmēra sīpols
  • 1/4 tējk. kaltēta timiāna
  • 1/4 tējk. kaltēta rozmarīna
  • 2 tējk. sojas mērces
  • 500 – 600 g kartupeļu (apm. 6-7 kartupeļi)
  • 1 tējk. sāls
  • Olīveļļa un rapšu vai vīnogu kauliņu eļļa cepšanai

 

Gatavo:

  • Sēni sagriež šķēlēs un tad – nelielos gabaliņos.
  • Ķiploku un sīpolu smalki sakapā.
  • Pannā uzsilda olīveļļu un zemā temperatūrā apcep ķiploku, līdz tas sāk smaržot. Tad pievieno sīpolus un maisot cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
  • Pievieno sēnes, rozmarīnu un timiānu, maisot cep, līdz panna kļuvusi sausāka (sēnes vairs neizdala “sulu”).
  • Pievieno sojas mērci, samaisa un cep, līdz sēnes sāk mazliet apbrūnēt.
  • Sarīvē kartupeļus uz rupjās rīves, iemaisa sāli un nospiež kartupeļu sulu. Pievieno kartupeļiem sēnes un kārtīgi samaisa.
  • Uzkarsētā eļļā vidējā temperatūrā cep no abām pusēm zeltainas pankūciņas. Liek uz dvielīša, lai atbrīvotos no liekās eļļas. Ēd karstas.

 

Piezīmes:

*Ja vēlies, vari pārveidot šo recepti par pildītajām pankūkām. Tad liec uz pannas karoti kartupeļu masas, pa virsu karotīti sēņu masas un atkal karoti rīvēto kartupeļu.
*Man kartupeļu pankūkas patīk ēst kopā ar marinējumiem, skābējumiem, mārrutkiem vai kādu mērcīti. Šoreiz pasniedzu ar mārrutku majonēzi. To gatavoju tā – izmantoju šo majonēzes recepti, tai pievienojot vienu dāsnu ēdamkaroti mārrutku.
*Klasisko kartupeļu pankūku un dažu garšīgu mērcīšu receptes var atrast te.

 

 

6 Comments

  1. Alise says:

    Svarīgi atcerēties, ka kartupeļu cieti vajag atstāt. Es pēc nospiešanas pārliku citā bļodā, par cieti aizmirsu un beigās neturējās kopā, pankūkas nesanāca.

    • martaram says:

      Paldies par ieteikumu :) Esmu darījusi gan tā, gan tā, bet turas kopā vienmēr, galvenais paciesties un negrozīt, pirms apakša apbrūnējusi. Iespējams, tas atkarīgs no kartupeļu šķirnes. Vēl reizēm kādu kartupeli sarīvēju uz smalkās rīves, tas arī uzlabo kopā turēšanos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *