Augļu un ogu plāksnītes (fruit leather)

Vakar bija tik labs vakars. Dzestrs un svaigs, ar sienāžiem un pīlādžiem. Slapjajā zālē uzreiz nosala kāju pirksti un atradās ābols – nosalis pavisam sarkans un kraukšķīgs. Tāds īsts, sulīgs vasaras ābols rudenī, tik ļoti salds un sērīgs vienlaikus.

Āboli vispār ir ražas laika spožums un posts – tie ir tik ļoti garšīgi un gaidīti, bet katrs, kam laimējies ar ražīgām ābelēm, zina, cik daudz kritušo un bojāto ābolu nākas klusā dārza stūrī norakt. Nupat ir tas brīdis, kad no pagalmu stūriem pa brīdim uzvēdī viegli ierūguša sidra aromāts – ābolu kaudzītes gaida savus racējus. Turpat blakus draudzīgi smaržo pie māju vārtiņiem noliktās ābolu mutesbļodas un kastes.

Bet tad ir āboli, kas ir stāvoklī starp “aprakt” un “pacienāt garāmgājēju” – tie, kam viena puse cietusi no kritiena, gliemeža vai lapsenes. Un par tiem un citiem augļiem un ogām, kam citur vietas nepietiek, ir šis ieraksts.

Un tātad īsumā – jebkuras ogas un augļus var sablenderēt un izkaltēt, iegūstot augļu/ogu plāksnītes (nezinu, kā tās citādi latviskot, atvainojiet). Tas, kas ir īpaši patīkami – šim nolūkam der arī ļoti gatavi augļi, saspiedušās ogas un augļi, kam izgrieztas problēmzonas. Tātad ļoti taupīgs risinājums. Un vēl – šādā veidā augļus un ogas var uzglabāt ilgāk, neaizņemot daudz vietas.

Augļu un ogu plāksnītes var ēst tāpat – kā saldu vai skābu uzkodu, var izmantot dažādos desertos, var apliet ar karstu ūdeni un pārvērst biezenī un var izmantot, gatavojot karstos dzērienus (īpaši šim nolūkam noder dzērveņu un upeņu plāksnītes).

Vajadzīgs:

Jebkuri augļi un/vai ogas (tīri, bez kauliņiem, kātiņiem, serdēm un bojājumiem)

Gatavo:

  • Augļus un ogas sablenderē viendabīgā masā.
  • Ja šķiet, ka masai jābūt saldākai, var pievienot cukuru, taču man labāk patīk izmantot ļoti gatavus, saldus banānus.
  • Lej uz nelīpošajām dehidratora loksnēm, izlīdzina apmēram 3-5 mm biezā slānī.
  • Liek kaltēties 60℃ temperatūrā.
  • Pēc 2-4 stundām pamēģina jau daļēji sacietējušo masu pārvietot uz dehidratora sieta, nolobot nelīpošo loksni nost. Šis solis paātrinās žūšanas procesu.
  • Žāvē līdz augļu masa ir izžuvusi un, pieliekot pirkstu, tā nešķiet lipīga, bet joprojām ir lokana. Kaltēšanas ilgums atkarīgs no izvēlētajām ogām/augļiem, bet parasti tās ir 6-10 stundas.
  • Iegūto augļu/ogu loksni sagriež mazākos gabaliņos (visērtāk to darīt ar virtuves šķērēm), tos var arī sarullēt.
  • Augļu/ogu plāksnītes glabā cieši noslēgtā traukā.

Ja gatavo ābolus, tos pirms kaltēšanas var savārīt biezenī. Ja vēlas,  kaltēšanai šādi var vārīt arī citus augļus un ogas.

  • Ābolus sagriež gabaliņos un liek katlā.
  • Pievieno nedaudz ūdens, lai āboli nepiedegtu, un nedaudz citrona sulas, lai tie nekļūtu brūni.
  • Ja vēlas, var pievienot garšvielas – kanēli, krustnagliņas, muskatriekstu, vaniļu.
  • Papildu saldumam var pievienot gatavus, saldus banānus vai nedaudz cukura, kļavu vai agaves sīrupa.
  • Ābolus vāra apmēram 15 minūtes vai līdz tie sāk jukt ārā.
  • Atdzesē un sablenderē viendabīgā masā. Ja vēlas, blenderējot pievieno citus augļus vai ogas.
  • Ābolu masu lej uz loksnēm un kaltē tā, kā minēts augstāk.

Ja nav pieejams dehidrators, kaltēšanu var veikt arī cepeškrāsnī.

  • Augļu masu lej uz cepešpannas, kurā ieklāts izturīgs cepamais papīrs vai silikona cepšanas paliktnis.
  • Izlīdzina 3-5 mm biezā slānī un karsē apmēram 60℃ temperatūrā.
  • Loksnes gatavas, kad tās ir nedaudz spīdīgas un vairs nav lipīgas. Tāpat kā žāvējot dehidratorā, arī cepeškrāsnī žūšanas ilgums atkarīgs no tā, cik daudz ūdens ir izvēlētajos augļos un ogās.

Piezīmes:

* Plāksnītes jāuzglabā cieši noslēgtā traukā.
* Ledusskapī augļu plāksnītes var uzglabāt līdz pat gadam, istabas temperatūrā – apmēram mēnesi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *