Falafeļi no cūku pupām
Ja es varētu piesavināties kādas autortiesības, es gribētu uzdoties par kaķu un falafeļu izgudrotāju (tikai lasot neizlaid saikli “un”).
Par to, kurš un kur pirmais fritējis falafeli, strīdas joprojām, starp citu. Viena no mums mazāk zināmām versijām ir Ēģipte, kur falafeli sauc citā vārdā un gatavo nevis no turku zirņiem, bet kaltētām cūku pupām. To es izmēģināšu ziemā, bet tikmēr vasarā izdomāju un izcepu falafeli no svaigām cūku pupām. Un oh wow. Tas ir vēl viens iemesls uzart mauriņu un visu pagalmu piestādīt ar cūku pupām vai vismaz apprecēt kādu cūku pupu magnātu. Ja tinderī tādu atrod, dod man ziņu.
Bet tikmēr – pamēģini falafeli, nevilšanās garantēta.
Vajadzīgs:
- 700 g izlobītu svaigu cūku pupu (svars bez mizām)
- 3 ķiploka daiviņas, izspiestas
- 2 tējk. kumīna sēklu
- 3 tējk. koriandra sēklu
- 1/4 tējk. kajennas piparu
- Šķipsniņa melo piparu
- Sāls
- 1/4 glāzes turku zirņu miltu
- Eļļa cepšanai vai fritēšanai
Gatavo:
- Katliņā uzvāra ūdeni, pieber šķipsniņu sāls, ber iekšā cūku pupas un vāra apmēram 5 minūtes (līdz mīkstas pašas pupas, miziņas nav tik būtiskas).
- Tikmēr sausā pannā apgrauzdē koriandru un kumīnu (garšvielas jāgrauzdē, līdz tās sāk smaržot). Garšvielas saberž piestā vai samaļ dzirnaviņās.
- Kad pupas gatavas, tās nokāš un noskalo aukstā ūdenī.
- Liek virtuves kombainā visas sastāvdaļas, izņemot turku zirņu miltus, un maļ, līdz veidojas viendabīga masa.
- Gatavajai masai pievieno turku zirņu miltus un kārtīgi samaisa.
- No masas veido bumbiņas un fritē karstā eļļā* līdz skaisti brūnas. Uzliek uz (papīra) dvielīša, lai liekā eļļa notek.
- Pasniedz tieši tāpat kā klasisko falafeli vai pēc saviem ieskatiem.
Piezīmes:
* Fritēšanai ļoti labi noder vokpanna. Ja nevēlas fritēt, veido plācenīšus un cep eļļā vai liek uz cepampapīra un cep cepeškrāsnī.
* Falafeli noteikti var papildināt ar zaļumiem – pētersīļiem un kinzu. Noteikti labi iederēsies arī sīpoli un loki.
* Man ļoti patīk tekstūras kontrasts, ko piešķir cūku pupu miziņas – tās apcepas īpaši kraukšķīgas. Ja tas neiet pie sirds, kombains jādarbina ilgāk, līdz miziņas vairāk sasmalcinātas, vai miziņas pēc vārīšanas jānoloba nost.