Pikantais gaspačo

 

Augusts ir tomāts. Daudz tomātu. Tomātu pilna virtuve, tomāti salātos, mērcēs, zupās, saldētavās un burkās. Un augustā vajag tomātu gaspačo, jo, kad pienāk vienīgā karstā vasaras diena ar svelpatu un sutni, neko citu jau īsti nevar ieēst. Šis ir mazliet pikants gaspačo – ar ķiplokiem, čili un saulē kaltētiem tomātiem. Un vēl šis ir taupīgs gaspačo – ar apkaltušu vakardienas maizīti, kā jau tas klasiski pienākas. Vispār baigi labais tas augusts, bet nav jau grūti būt labam, ja tavi sinonīmi ir kāzas, silti vakari, siena zārdi un zvaigžņu lieti. Un tomāts, tomāts pāri visam.


Vajadzīgs (2 porcijām):

  • 4 vidēja izmēra tomāti, sulīgi un gatavi
  • 1 zaļā paprika
  • Sauja svaiga bazilika*
  • Gabaliņš (kāda saujiņa) apkaltušas maizītes + ūdens mērcēšanai
  • 50 ml olīveļļas
  • 4 saulē kaltēti tomāti*
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. oregano
  • 1 čili pipars*
  • Apmēram 1 glāze (250 ml) ūdens
  • Saujiņa ledus*
  • 1 tējk. sāls

Gatavo:

  • Saplucina vai sagriež maizīti mazākos gabaliņos un aplej ar ūdeni. Mērcē kādas 10 minūtes vai līdz mīksta un švammīga, tad nospiež lieko ūdeni.
  • Dārzeņus nomazgā un sagriež lielos gabalos, ķiploku nomizo.
  • Visas sastāvdaļas liek blenderī un blendē, līdz izveidojusies vēlamās konsistences zupa.
  • Pasniedzot var šķīvjos iebērt sasmalcinātus tomātus, papriku, gurķus vai grauzdiņus.

 

 

Piezīmes:

* Der gan zaļais, gan violetais baziliks, taču violetais iekrāso zupu un, ja vien iespējams, es labprātāk izvēlos zaļo.
* Es izmantoju sausus saulē kaltētos tomātus, ko izmērcēju karstā ūdenī, taču var izmantot arī tomātus eļļā. Ja tomātus mērcē, mērcēšanas ūdeni var pievienot zupai.
* Čili asums slēpjas sēklās un baltajās starpsieniņās, tāpēc, ja neesi pārlieku asu ēdienu cienītājs, vēlams čili rūpīgi iztīrīt.
* Ja vēlas patiešām aukstu zupu, var pievienot vairāk ledus un mazāk ūdens.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *