Polentas pirkstiņi
Savas dzīvošanas laikā esmu pavadījusi nevajadzīgi daudz laika pie lielveikalu ledusskapjiem un saldētavām, ķiķinot par bērnu, studentu un vecmāmiņu cīsiņiem un pelmeņiem. Un te nu mēs esam – šodien es neveiklajiem ēdienu nosaukumu kalambūriem pievienošu polentu ar pirkstiem. Labu apetīti.
Vajadzīgs:
- 1 gl. polentas putraimu
- 4 gl. ūdens
- 1 ēd.k. sojas mērces + liela šķipsna sāls
- 2 ēd.k. grauzdētu sezama sēklu
- 2 nori lapas, sagrieztas strēmelītēs (pēc vēlēšanās)
Gatavo:
- Katliņā uzvāra ūdeni, samazina temperatūru līdz vidējai, pievieno sāli.
- Tievā strūkliņā ber polentu verdošajā ūdenī, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu vai karoti.
- Samazina temperatūru un maisa polentu, līdz tā sabiezējusi (dažas minūtes).
- Pievieno sojas mērci un kārtīgi samaisa.
- Uzliek vāku un atstāj vārīties zemā temperatūrā 30 minūtes, pa laiciņam polentu kārtīgi apmaisot un pieskatot, lai tā nepiedeg pie katliņa dibena.
- Kad polenta gatava, iemaisa sezama sēklas un lej lēzenā traukā, izlīdzina, atdzesē un liek ledusskapī sastingt (ar pāris stundām pietiks).
- Kad polenta sacietējusi, to sagriež vienāda izmēra stienīšos.
- Ja vēlas, katru stienīti aptin ar ūdenī samitrinātu nori lapas strēmelīti.
- Cep sakarsētā eļļā (pēc cepšanas noliekot uz papīra dvieļa atvadīties no liekās eļļas) vai krāsnī (200°C, 20 min., var nedaudz apziest ar eļļu).
- Ēd siltus, nedaudz atdzisušus vai pavisam atdzisušus, visādi ir labi.