Avokado- tumšās šokolādes kūka ar diedzētu griķu pamatni

_MG_0377 copy

Šodiena mūsmājās bija pavisam burvīga – labā kompānijā mācījāmies gatavot dažādas zupas vegānu (un, kā izrādās, arī nevegānu) gaumē. Pēc cītīgas gatavošanas sēdām ap galdu, kur mūs gaidīja vismīlīgākās galda kartes, ēdām zupas un kūku, bet īstais deserts, protams, bija pati kopābūšana. Lai arī jums daudz garšīgu dienu un vēl vairāk to īsto desertu.

_MG_0412 copy

Vajadzīgs (kūciņai 20 cm diametrā):

Pamatnei:

  • 1 tase diedzētu, izkaltētu griķu vai auzu pārslu
  • 15 mīkstas dateles
  • Šķipsniņa sāls
  • 1 ēd.k. kakao sviesta
  • 1/4 tējk. smalki maltu piparkūku garšvielu

Krēmam:

  • 4 gatavi, garšīgi avokado
  • 11 dateles (ja vēlas saldāku krēmu, liek vairāk dateļu vai pievieno kļavu vai agaves sīrupu)
  • 6 ēd.k. kakao sviesta
  • 1/2 tējk. vaniļas
  • 10 ēd.k. nesaldināta kakao pulvera
  • 1/2 banāna
  • Šķipsniņa sāls

Gatavo:

Pamatne:
Blenderī liek dateles, kakao sviestu, griķus, piparkūku garšvielu un šķipsniņu sāls.
Ja izmanto auzu pārslas, tās pirms tam samaļ kafijas dzirnaviņās vai jaudīgā blenderī.
Maļ, līdz iegūta masa, kas turas kopā, kad to saspiež piciņā.
Iesmērē kūkas formu ar kakao sviestu, vienmērīgi ieklāj tajā griķu-dateļu masu un izlīdzina ar pirkstiem.

Krēms:
Sablendē visas krēma sastāvdaļas, izņemot kakao pulveri.
Kad iegūts viendabīgs krēms,  iemaisa kakao pulveri un sablendē, līdz atkal iegūst viendabīgu krēmu.
Klāj krēmu uz kūkas pamatnes, izlīdzina un liek saldētavā uz vismaz 4 stundām, bet vēlams uz nakti.
Stundu pirms ēšanas pārvieto kūku uz ledusskapi.
Pasniedz ar svaigām vai saldētām ogām, augļiem, piparmētru lapiņām vai skābenu mērci (es pagatavoju mērci no dzērvenēm, banāna, mandeļu piena un datelēm).
Šī ir tāda īsta tumšās šokolādes kūka, tāpēc klāt labi derēs kafija, tēja vai kakao.

Zemsvītras piezīmes:

*Šajā receptē izmanto zaļos, negrauzdētos griķus (nopērkami eko veikalos, arī Gemosā), ko diedzē, līdz parādās “astītes” (apmēram 48 h, skalojot vismaz 2 reizes dienā) un pēc tam izkaltē dehidratorā vai cepeškrāsnī, līdz griķi ir sausi un kraukšķīgi. Šādi griķi noderēs arī mušļa pagatavošanai un vispār ir ļoti garšīgs našķis. Vairāk par griķu diedzēšanu var palasīt šeit un internetos.
*Kakao sviestu pirms lietošanas izkausē trauciņā, ko tur virs ūdens tvaikiem (pārlieku nepārkarsējot).
*Šo recepti veidoju pēc īpaša pasūtījuma, tāpēc tajā nav kokosriekstu eļļas un citu saldinātāju bez datelēm, ko izmantotu citkārt, bet, ja nav alerģiju, tos, protams, var lietot.
*Griķu vietā var izmantot arī mērcētas mandeles vai citus riekstus pēc izvēles.

_MG_0341 copy_MG_0372 copy   _MG_0284 copy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *