Pildītas griķu pankūkas

Jau labu laiku biju dzirdējusi cildinošas runas par griķu miltiem un jo īpaši – par plānajām griķu pankūkām. Reiz sanāca beidzot ieraudzīt arī veikalā un tā nu griķu milti ietupās mūsu virtuves plauktā un gaidīja savu kārtu.
Joprojām veicot ložņāšanu pa krājumiem, nolēmu, ka pienācis laiks saņemties un tapināt tās pankūkas beidzot.
Ledusskapī lēnām kaltējās puse kāposta, kuru nolēmu lietderīgi izmantot un tā tapa doma par kāpostu-lēcu pildījumu. 
Gatavojoties cept griķu pankūkas, pastaigājos pa internetiem un uzgāju ļoti jau nu noderīgu un pankūku ziņā pat dogmatisku resursu.
Tur uzzināju, kāda ir ieteicamā kviešu/griķu miltu proporcija, kādas ir pareizajās pankūku pannas un to, cik svarīgi ir miltus malt mājās pašam. Divi pēdējie punkti bija pērles cūkām manā gadījumā, bet pirmais gan lieti noderēja.
Pastaigājos vēl, paskatīju, kā pankūkas adaptēt bezolu gadījumā un uzgāju variantu ar maltām linsēklām. Tās man ļoti patīk izmantot dažādās mīklās, tad nu liku lietā arī šo padomu.
Tad nu atlika savilkt kopā visu uzzināto un ķerties pie darba. Receptūra, lūk, šāda:

griķu pankūkas
1/2 gl. kviešu miltu
1 gl.  griķu miltu
1 tējk. maltu linsēklu
1.5 tējk. cepamā pulvera
1/2 gl. sojas piena
1.5 tējk. eļļas
1.5 – 2 gl. ūdens
1 tējk. cukura
1/2 tējk. sāls
1/2 tējk. muskatrieksta

Bļodā iesijā miltus, pievieno cepamo pulveri, muskatriekstu, cukuru, sāli un maltās linsēklas, visu kārtīgi samaisa.
Pievieno ūdeni, sojas pienu, eļļu, samaisa un lūko, lai nepaliek kunkuļi.
Mīklu noliek maliņā ievilkties uz 15-20 min. Ja ir daudz laika – droši var paturēt ilgāk (pankūku guru saitā lasīju, ka min. laiks ir 1 stunda).
Kad mīkla savilkusies, to lej pavisam viegli ieeļotā, uzkarsētā pannā un, pannu grozot, izlīdzina smuki apaļā pankūkā.
Cep, līdz maliņas smuki brūnē, tad met riņķī un cepina no otras puses.
Procesu atkārto, līdz visas pankūkas eleganti izceptas.

kāpostu/lēcu pildījums
1/2 maza kāposta (apm.300 g)
1 sīpols
1/2 bundža konservēto tomātu (apm. 200 g)
3 gl. ūdens
1 gl. sarkano lēcu
1/2 tējk. kumīna (un/vai kādu citu garšvielu pēc izvēles, es ieteiktu garam masala arī))
buljona kubiņš
sāls

Lielā, dziļā pannā uzkarsē eļļu, tajā mazliet apcepina kumīnu (un citas garšvielas, ja tādas lieto) , pievieno sīki sakapātu sīpolu, pacep, līdz kļūst caurspīdīgs.
Pievieno kāpostu, pacep 5 min.

Pannā ber iepriekš noskalotas lēcas, kādu minūti ļauj pacepināties.

Pievieno sakapātus tomātus, ūdeni un buljona kubiņu.

Uz lēnas uguns un vāku virsū ļauj pasautēties 15 min. Kad lēcas gatavas un jau jūk ārā, pēc garšas pievieno sāli.

Pildījums gatavs.

Griķu pankūkās noklāj ar plānu kārtiņu kāpostu-lēcu sautējuma un sarullē.
Pasniedz karstas, kopā ar atlikušo sautējumu.

Izklausās varbūt padīvaini, bet mums garšoja. Smārts dabūja pusdienās līdzi arī un bija traki priecīgs.
Un jā, lai gan bieži tas nenotiek, nākamreiz, kad atkal cepšu pankūkas, noteikti izmantošu griķu miltus, ir daudz garšīgāk (un veselīgāk, draugi, veselīgāk arī).

Zemstrīpas piezīme:
Taisnību sakot (un kauns jau teikt), šī bija ne tikai pirmā pieredze ar griķu miltiem, bet arī pirmoreiz, tā īsti, ar kāpostu. Līdz šim vienīgie mani kāpostu ēdieni bija skābētie/štovētie un vēl pāris kāpostu salātu, (ā, un koftas, protams, bet to es kaut kā parasti neskaitu).
Tāpēc ļoti nopriecājos, ka izdevās un garšoja. Tagad nebaidīšos vairs no kāposta arī. jei. vēl viens dārzenis izņemts no aizdomīgo saraksta. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *